לימודי מוזיקה הם תחום רחב ומסועף, הכולל למידה של תחומים רבים ועשייה מגוונת במיוחד שבסופו של דבר אמורים לתת לסטודנט/ית ארגז כלים מקצועי איתו יוכלו לבצע עבודות ויצירות מוזיקליות ממגוון רחב של סוגים. במאמר זה נדבר על הסוגים השונים של לימודי מוזיקה, וניתן מבוא קצרצר למה נלמד בכל אחד מהם.

 

לימודי מוזיקה, מבוא

כפי שבתחום המזון, יכול כל סטודנט/ית לבחור להתמקצע בסגנון מסוים של עשייה (קינוחים, אפייה, בישולים וכו'), כך גם ואולי אף יותר במוזיקה, שלה יש סגנונות רבים של עשייה, והיבטים שונים של העשייה המוזיקלית המרכיבים כל אחד מהסגנונות הללו. לשם הפשטות, נחלק את סוגי העשייה באופן כללי ולפי המקצועות השונים:

 

לימודי מוסיקה, יצירה, הלחנה ונגינה

לימודי מוסיקה, יצירה, הלחנה ונגינה

למידה של יצירה, נגינה והלחנה תהיה הפורמט הקלאסי של עשייה מוזיקלית ככל הנראה בעיניי רוב אלו שתשאלו, שכן רוב המוזיקה שאנו מכירים בנויה על כתיבה ויצירת שירים, ונגינתם. למרות שהמאזן הזה הולך ומשתנה ככל שהשנים מתקדמות, גם היום חלק נכבד מהמוזיקה נעשה בצורה הזו ששמה את ההלחנה ואת כלי הנגינה במרכזה.

בלימודי יצירה, הלחנה ונגינה, תלמדו מהבסיס את שפת המוזיקה, הקרויה גם תיאוריה מוזיקלית, מה שיעזור לכם להבין כיצד לתקשר, לבנות משפטים, ובסופו של דבר להלחין ולעבד יצירות מוזיקליות בעצמכם או בשיתוף מוזיקאים אחרים, לצד למידת היכולת לבצע יצירות ברמות מורכבות שונות באמצעות כלי הנגינה המועדף עליכם, דרך התמקדות בטכניקות נגינה שונות, יצירות מוזיקליות שונות אותן תלמדו לנגן, ואף הרכבים אשר ייבנו במהלך הלימודים לבניית דינמיקת נגינה משותפת עם סטודנטים/ות אחרים/ות.

בנוסף, בלימודי הלחנה תלמדו איך ליישם את ארגז הכלים שרכשתם בלימודי תיאוריה מוזיקלית כדי לנתח יצירות מוזיקליות מכל הזמנים, ולהבין את האופן בו נעשה שימוש בשפות מלודיות/הרמוניות שונות על מנת ליצור רגשות שונים בקרב המאזינים, ותלמדו ליישם אותם ביצירות המוזיקליות שלכם.

 

רוצים ללמוד מוזיקה בצורה מקצועית? לפרטים על קורסים ומסלולים ללימודי מוזיקה

 

לימודי סאונד, הקלטות ומיקס

לימודי סאונד, הקלטות ומיקס

החלק הבא שתחשבו עליו בתהליך היצירה המוזיקלית לאחר כתיבתה, הוא ככל הנראה התיעוד שלה והפיכתה ליצירה אולפנית / מוקלטת אשר הופכת למה שניתן להאזין ולצרוך אותו באופן רחב, וכאן נכנסים אנשי הסאונד לתמונה. למעשה, מקצועות הסאונד הם ככל הנראה המקצוע הכי פופולארי בעולם המוזיקה לאחר תחום היצירה, ההלחנה והנגינה, ועוד יותר כיום לאחר מהפכת האולפנים הביתיים שהנגישה את התחום לקהל הרחב.

בלימודי סאונד, תלמדו ברמה המדעית מהו צליל וכיצד הוא נוצר, ותכירו את הכלים הטכנולוגיים השונים שהיו וקיימים לאורך השנים לתיעוד שלו בצורה המדויקת והמרגשת ביותר, ותעמיקו בטכניקות שונות אשר נבנו לאורך השנים לשיפור איכות ההקלטה והסאונד המתקבל לאחר תיעודו. זה כולל היכרות עם כלי אולפן מוכרים יותר כמו מיקרופונים ורמקולים, וצלילה מעמיקה לשימוש בכלים כמו איקוולייזר (EQ), קומפרסור, ריוורב, סאטורציה, דיליי, ועוד רבים.

בנוסף, בלימודי סאונד תתנסו מעשית בתהליך ההפקה המוזיקלית השלם החל מהכנת יצירה כתובה להקלטה בתהליך שנקרא Pre-Production, דרך בחירת כלי נגינה ואמצעי הקלטה שונים, ביצוע ההקלטה (בין אם מספר כלים בו-זמנית או בטכניקת הקלטה בשכבות), ולאחר מכן ביצוע עריכות אודיו, מיקס ומאסטרינג לשיפור הסאונד של היצירה.

 

לימודי עיבוד והפקה מוזיקלית

לימודי עיבוד והפקה מוזיקלית

תחום שנחשב מקביל לסאונד אך לא תמיד בהכרח כרוך בו הוא תחום העיבוד וההפקה המוזיקלית. תחום זה כולל לקיחת יצירה מוזיקלית בצורתה המופשטת (נניח מילים, לחן ואקורדים על גיטרה או פסנתר) ועיבוי שלה לכדי עיבוד מרובה-כלים בהתאם לחזון היצירה.

בלימודי הפקה מוזיקלית, תכירו את המאפיינים השונים של סגנונות מוזיקליים כאלה ואחרים מבחינת כלי נגינה, סאונד, פיתוחים מוזיקליים ועוד, ותתנסו ביצירת עיבודים מרובי כלים למגוון יצירות באמצעות הקלטה של כלי נגינה חיים או שימוש בכלי נגינה וירטואליים בתוכנת ה-DAW שלכם.

בנוסף, לימודי הפקה מוזיקלית יכולים לכלול התמקדות בתתי-תחומים נוספים כמו סינתזה ועיצוב צליל, סאונד דיזיין, עיבוד תזמורתי, ועוד רבים, וכפי שאמרנו, ככל הנראה עם התמקדות מסוימת במקצועות מעולם הסאונד.