אחרי זכייתה של נטע ברזילי בתחרות 'הכוכב הבא לאירוויזיון' ויציאת השיר החדש 'Toy' שהולך לייצג אותנו בכבוד בתחרות הבינלאומית, אפשר לומר באופן רשמי ששגעון הלופר הגיע לארץ! הלופר שהתחיל לזכות לשימוש מאסיבי כבר בשנות ה-2000 המוקדמות, עבר היסטוריה ארוכה של שימושים מיוחדים ויוצאי דופן, ואנחנו כאן כדי לסקור – מי הוציא את המיטב מתוך המכשיר הקטן הזה?

איך לופר עובד? הקדמה

לפני שנצלול למעמקי הלופר, חשוב להסביר בקצרה מה הוא עושה. ה-Looper הוא מכשיר אשר מאפשר הקלטה רב-שכבתית בטווח הקצר. בלופר הסטנדרטי נמצא מספר ערוצים, אשר על כל אחד מהם נוכל להקליט כלי נגינה מסוים (בין אם דרך מיקרופון או בחיבור ישיר לכלים חשמליים המאפשרים זאת) לפרק זמן מסוים. לאחר ההקלטה הראשונית, ניתן להוסיף הקלטה במסגרת פרק הזמן בו הוקלט אותו תפקיד ראשוני, כאשר בסיום כל הקלטה, התוצאה מתנגנת בלופים ומתווספת כשכבה נוספת יחד עם המידע שכבר הוקלט. המטרה של מספר ערוצים הוא לאפשר יצירה בעלת מבנה, כאשר סט מסוים של תפקידים יופעל בשלבים שונים של היצירה.

עם הזמן הלופר השתכלל ואפשר גם אינטגרציה עם מכשירים נוספים, כדוגמת נטע ברזילי אשר משלבת יחד עם הלופר שימוש ביחידות נוספות כמו מעבד ווקאל, אשר מוסיף לה את האפשרות להשתמש באפקטים על קטעי השירה שהיא מקליטה, כדוגמת אוטו-טיון, פיץ' שיפט (Pitch Shifter) ועוד רבים. השילוב הזה הוא מה שאפשר להמון אמנים מעולם הביטבוקס ליצור מופע מוזיקלי שלם, הכולל בתוכו יצירות שנשמעות מרובות כלים אך רובן ככולן נעשות באמצעות הקול האנושי.

 

Looper, השימושים הכי מעניינים

עם כניסת הלופר, התאפשרה העלאת מופעים מוזיקליים שונים, חלקם אומנותיים וחלקם אף קומיים.

 

Tom Thum

תום ת'אם, ביטבוקסר מוכשר במיוחד מבריזבן שבאוסטרליה, הגיע לתהילת רשת כאשר הציג והסביר על מופע הביטבוקס שלו בכנס TedX שהתקיים בסידני. מעבר לכישורי ביט בוקס מרשימים במיוחד, תום משלב במופע שלו גם שימוש במכשיר משולב לופר, אשר ניתן לראות גם בסרטון הוויראלי מעל החל מ-6:25.

 

Sam Klassik

סאם קלאסיק הוא גיטריסט, יוצר, מפיק ואמן לייב, אשר המוזיקה שלו היא כמו מן תצוגת תכלית של הכישרונות הרבים שלו. ניתן לראות בביצוע הנ"ל, כמו ביצועים רבים שלו, שילובים מעניינים במיוחד בין נגינת לייב, אלקטרוניקה, מניפולציות אודיו, ביט בוקס ושירה / ראפ. מעבר ליופי שבזה, זה מעורר השראה לכל היוצרים אשר מחפשים קונספט להופעת לייב!

 

Reggie Watts


רג'י וואטס הוא אמן וקומיקאי, אשר עלה לפופולאריות דרך המופע המיוחד שמעלה בפורמט של זרם התודעה (stream-of-consciousness, במילים אחרות – מה שעולה לדמיון, יוצא ישירות החוצה ללא פילטרים), בצורה שהיא ביזארית וקומית, אך באותה מידה מעניינת מוזיקלית. כיום רג'י אדם עסוק במיוחד, בתור מוביל להקת הבית של מנחה הטוק שואו האמריקאית של ג'יימס קורדן, אותה רובנו מכירים מפינת ה'קארפול קריוקי' המפורסמת במיוחד.

 

Andrew Bird

גם אמנים מפורסמים לא היו חסינים לשיגעון הלופר! אנדרו בירד, אמן פולק מוביל בסצינת האינדי של העשור האחרון אשר מוכר בעיקר בזכות אלבומי האולפן שלו, החליט לשדרג את הופעת הלייב שלו עם הלופר. ה-Looper מאפשר לאנדרו ליצור תזמורת מרובת כלים ותפקידים, בכדי לבצע שירים בפורמט קצת שונה מאיך שהם בגרסה האולפנית שלהם, ועושה זאת באלגנטיות מדהימה.

אנדרו הוא לא האמן המפורסם היחיד שאימץ את הלופר להופעות הלייב. בנבחרת הלופרים ניתן למצוא גם אמנים מרכזיים כמו אד שירן, ג'ון מאייר, אדי ודר (פרל ג'אם) ועוד רבים וטובים…

 

Beardyman


אי אפשר לדבר על לופרים בלי לדבר על בירדימאן, הלא הוא דארן פורמן הלונדוני. Beardyman, עוד לפני השימוש בלופר, היה בעל תשוקה נלהבת לעולם הביטבוקס, ושחזור סאונדים מיוחדים ויומיומיים כאחד דרך שימוש בפה שלו בלבד. הדבר בסופו של דבר הפך לפיתרון לבעיה שיש להמון אמנים, שהמוח היצירתי שלהם חושב יותר מהר ממה שכלי הנגינה, התוכנה ושאר האמצעים שלרשותם מאפשרים להם לפעול.

לאחר העלאת מופע ביטבוקס יצירתי עם לופרים, בירדימן התפתח וגם חבר לחברות שונות ליצירת כלי נגינה ואפקטים, בכדי להפוך את המופע שלו לבית חרושת למוזיקה. ניתן למצוא שפע סרטונים שלו ביוטיוב, מבין השאר כותב אלבום באורך מלא בלייב תוך שעה באמצעות הקולות שמייצר בעצמו לבד, או משחזר סאונדים של הרכבים וז'אנרים שלמים כדוגמת פינק פלויד בשיחת Ted שהנחה.

 

שימושים יצירתיים בלופר, סיכום

הלופר פותח המון דלתות יצירתיות לאלה מכם שלא בהכרח יודעים לאיזה כיוון לקחת את הופעת הלייב שלכם, אפילו אם אתם לא רק מוזיקאים בהוויתכם. מקווים שעזרנו לכם, ומאחלים המון בהצלחה לנטע ברזילי באירוויזיון!

 

נטע ברזילאי מהכוכב הבא משתמשת בלופר בשיר האירוויזיון

 

לחצו כאן לפרטים נוספים על מסלול יצירה והפקת מוזיקה אלקטרונית