כתיבת שירים היא תחום אומנותי שקיים שנים רבות, וככל שעולם המוזיקה מתרחב ומביא איתו טכנולוגיות וכלים חדשים ליצירה שלו, כך גם דרכי כתיבת השירים משתכללות יחד איתו. במאמר זה ניתן לכם 5 דרכים שונות להתחיל שיר חדש, בין אם בשיטות קלאסיות ומוכרות או מודרניות ובשילוב הכלים הטכנולוגיים שיש לנו כיום.

 

כתיבת שיר דרך הרמוניה ומלודיה

כתיבת שירים, 5 דרכים שונות להתחיל שיר חדש

אחת מהשיטות הקלאסיות והמוכרות ביותר לכתיבת שירים היא דרך כתיבה מלודית והרמונית. לשם כך, רצוי להצטייד בכלי נגינה שאנחנו מרגישים בנוח איתו ושבאפשרותנו להביע באמצעותו רעיונות מוזיקליים בצורה כמה שיותר אינטואיטיבית. בשלב הבא ננסה ליצור לעצמנו מסגרת שמתוכה ננסה להגיע למסגרת מוזיקלית לקטע שלנו: בין אם מהלך אקורדים מסוים שבחרנו מראש, סולם מוזיקלי מסוים שבו נרצה לאלתר, צבע אקורדים מסוים שישמש אותנו לחלקים מסוימים ועוד.

לאחר שבחרנו מסגרת מוזיקלית ראשונית, נתנסה בדרכי נגינה שונות על מנת להגיע לקטע מוזיקלי שיוצר אצלנו עניין ונמשיך לפתח אותו. המפתח ביצירה ובמיוחד בסוג זה הוא ניסוי וטעייה, חשוב שננסה תמיד לשבור את המסגרות של עצמנו ולא נלך באופן קבוע למקומות המוכרים והנוחים לנו, כי שם יהיה לנו יותר קשה ליצור משהו שירגיש לנו חדשני ויעורר בנו השראה להמשיך לפתח את הרעיון.

 

כתיבת שיר דרך בניית ביט

כתיבת שיר דרך בניית ביט

כיום, תוכנות ה-DAW השונות נגישות מתמיד ולא קשה לשים את הידיים שלנו על אחת כזו שתשמש אותנו, גם אם ברמה הבסיסית, כפלטפורמה להתנסות בכתיבת שירים בכל מיני סגנונות. בין אם נשתמש במכונת תופים או דגימות אשר קיימות בתוכנה שלנו, או כלים ריתמיים אחרים אשר נגישים לנו בבית, שווה לנסות דווקא להגיע לכתיבה ממקום שמתמקד יותר בגרוב ובריתמיקה יותר מאשר במימד המלודי הרמוני.

שיטה זו הופכת ליעילה במיוחד כאשר נרצה לכתוב שיר שהקצב הוא אלמנט מרכזי בו. ננסה ליצור ביט שמצד אחד הוא רחב מספיק כדי לתת לנו מסגרת ריתמית שמזיזה אותנו ונותנת לנו אנרגיה מסוימת, ומצד שני שלא תהיה עמוסה מדי ותשאיר מקום לכלים נוספים בהם נשתמש כדי לעבות את העיבוד שלנו, ולקטעי השירה. כמובן שאין הדבר מחייב, ובאפשרותנו גם להשתמש בדגימות מלודיות כחלק ממערכת התופים שלנו – עשו מה שעוזר לכם לקדם את הרעיון החדש שלכם הלאה.

 

כתיבת שירים דרך סינתזה

כתיבת שירים דרך סינתזה

הסינתיסייזרים הפכו לחלק בלתי נפרד מהסאונד של מוזיקה בת-זמננו, וכיום חלק גדול מאוד מהשירים יכלול בתוכו אלמנטים אלקטרוניים כאלה ואחרים במסגרת העיבוד. תחום הסינתזה ועיצוב הצליל הפך לתחום אומנותי רחב בפני עצמו, וכיום משמש המון מוזיקאים כדרך ליצירת השראה בתהליך היצירתי.

בהמשך לנקודתנו הקודמת, רוב ככל תוכנות ה-DAW בשוק כיום מגיעות עם סינתיסייזרים מובנים בתוכם, ולרוב חלקם גם יהיו פשוטים לשימוש גם למי שרק מתחיל את דרכו בעולם עיצוב הצליל. אנחנו ממליצים על התנסות ביצירה שלוקחת השראה מהאסתטיקה שסינתיסייזר יכול לתת לנו, ולהגיע לסאונדים שונים ומגוונים שיכולים להוות בסיס לכתיבה של שיר חדש.

 

כתיבת שירים דרך רמיקסים

כתיבת שירים דרך רמיקסים

למי מכם שיחסית מתקדם בעולם ההפקה המוזיקלית, ודאי יצא לכם להתנסות בעשייה של רמיקס. כיום קיימים כלים רבים בהם נוכל להשתמש על מנת להשיג את קטעי השירה של השירים האהובים עלינו מכל הזמנים, ורמיקס הוא דרך מצוינת להציג את הצבע הייחודי שלנו כמוזיקאים, דרך החלתו על שיר מוכר.

אז כמובן ששיר יכול להתחיל כרמיקס המבוסס על קטע שירה מפורסם, אך באפשרותכם לקחת רמיקס שלכם ולהפוך אותו למשהו חדש – בפעם הבאה שאתם עושים רמיקס, התנסו במחיקה של קטע השירה שהשתמשתם בו ביצירת הרמיקס שלכם, ונסו לכתוב שיר חדש מעל אותה המוזיקה שנשארה – התוצאות עלולות להפתיע אתכם!

 

כתיבת שירים דרך שחזור

כתיבת שירים דרך שחזור

אחת הדרכים המומלצות ביותר לשפר את כישורינו לכתיבת שירים והמוזיקליות הכללית שלנו היא דרך התחקות אחר האמנים האהובים עלינו. הרבה שירים יהוו בשבילנו מקורות השראה עצומים, אך שווה להתחיל להתייחס אליהם גם כשיעורים בפני עצמם, ולנתח אותם על מנת להבין מה נעשה בהם ואולי לשחזר אלמנטים מתוך זה כחלק מארגז הכלים היצירתי שלנו.

אז אנחנו ממליצים לקחת שיר שאתם אוהבים, ולבחור אלמנטים מסוימים שתשחזרו מתוכו: מבנה, מהלך אקורדים, עיבוד, אולי אפילו מלודיה (אבל לא יותר מדי…). בדומה לרמיקס, התוצאות אליהן נגיע בדרך לשחזר את היצירה האהובה עלינו יכולה להוות תבנית מעולה להתחלה של יצירה חדשה!