לפני שאתם מתכננים להקים אולפן ביתי, זה הזמן להכיר את המחשב שלכם – מקרוב
אייל גלדר, מרצה לקורס פלטפורמות ליצירה והפקת מוזיקה באולפן הביתי ב – Muzik, סוקר בקצרה את כל רכיביו של המחשב ותחזוקתו.
(הגירסא המורחבת, בקורס עצמו כמובן!)

 

מחשבים – מונחי יסוד

 

הרכיבים הבסיסיים המרכיבים כל מחשב

 

מעבד (Central processing unit (CPU או בעברית יחידת עיבוד מרכזית.

הרכיב שהוא ליבו של המחשב , כל חישוב וכל פעולה מתבצעת ע"י המעבד , למהירות המעבד חשיבות מכרעת בצורת פעולתו של המחשב , מהירות המעבד נמדדת לפי מהירות השעון שלו (תדר) ונמדדת כיום בג'יגהבייטים (Gb).

 

לוח אם (Motherboard)

אותו כרטיס מודפס גדול המכיל את המעגלים האלקטרוניים ההכרחיים לפעולת המחשב , כל רכיבי המחשב מחוברים ללוח האם , אם בצורה ישירה ואם בצורת חיבור כבל , בעבודת אודיו ישנה חשיבות רבה לסוג לוח האם ותאימותו למעבד לזיכרונות ולדיסק הקשיח ומומלץ מאוד לרכוש לוח אם שתואם לכל הרכיבים.

 

BIOS – Basic Input Output System

הינו רכיב המגיע בצורת שבב ("ג'וק" או צ'יפ) ואחראי לזיהוי שאר החומרה ע"י לוח האם , בין היתר הביוס מכיל גם הגדרות שונות כמו איזה התקן הייתם רוצים שישמש אתכם בטעינת המחשב , תאריך ושעה , ואפילו אנטי וירוס בסיסי. הביוס המודרני הינו בר עידכון אבל יש להזהר מאוד שכן עידכון לא נכון של הביוס עלול לגרום לו נזק בלתי הפיך ולגרום ללוח האם שלכם להפוך לקישוט בלבד!

 

זיכרון RAM – Random access memory

מגיע גם הוא בצורת שבב ו"יושב" ישירות על לוח האם בחריצים (סלוטים) מיוחדים המחזיקים אותו.

זיכרון זה הוא זיכרון מהיר מאוד (באופן יחסי) וזמן הגישה אליו מהיר מאוד משתי סיבות:

  • אין בו חלקים נעים , זמו הקריאה והכתיבה הוא מינימלי.
  • הגישה לכל תא בו היא ישירה ואפשר לגשת באקראי (random access) לכל תא ותא בזיכרון .

לרכיב זה יש השפעה מכרעת בפעולתו של המחשב בכלל ופעולת מחשב אודיו בפרט , החוק הוא פשוט : RAM – כמה שיותר טוב , כמה שיותר מהיר וכמה שיותר…

 

דיסק קשיח (Hard Disk Drive)

הוא רכיב האחסון הנפוץ ביותר והקיים בכל מערכת מחשב , רכיב זה מורכב ממספר פלטות מגנטיות המסתובבות במהירות גבוהה וקבוצת ראשים קוראים ש"צפים" מעל פלטות אלה.

הדיסק הקשיח הוא רכיב בעל חלקים נעים ובשל כך זמן הגישה אליו (קריאה/כתיבה) איטי יחסית , לעומת זאת נפח האחסון בדיסק קשיח הוא עצום ביחס למחירו ולכן הוא עדיין נפוץ כל כך.

אורך חיים של דיסק קשיח ממוצע עומד בערך על 3 שנים אבל נתון זה יכול להשתנות ביחס ליצרן ולדגם.
לשימושי אודיו נעדיף דיסק בעל נפח גדול מהירות סיבוב גבוהה (לפחות 7200 ס"לד) וזמן גישה מהיר ביותר.

 

CD-ROM

קורא התקליטורים בעברית , התקן המאפשר לקרוא נתונים שכתובים על גבי CD , המלה ROM היא ר"ת של Read Only Memory וזאת מהסיבה הפשוטה שעל דיסק רגיל בעזרת cdrom רגיל אין באפשרותנו לכתוב אלא לקרוא בלבד.

 

כרטיס מסך

הכרטיס שממיר למסך המחשב את הנתונים אותם מערכת ההפעלה שולחת אלינו.

 

כונן דיסקטים – Floppy

כונן מיושן בעל יכולות מוגבלות מאוד שהוא שריד היסטורי להתפתחות המחשב ותוצאה של מלחמה של חברות על תפיסת סטנדרט חדש , שבעצם לא הוחלט ולכן אנו עדיין סובלים מאותם דיסקטים קטנים , לא אמינים , חסרי נפח (1.44 מגה בייט – בדיחה בשנת 2003) ואיטיים להחריד.

 

כרטיס קול

על רכיב זה נפרט ונרחיב במסגרת מאוחרת יותר בקורס , ובכל זאת באופן כללי זהו כרטיס ש"יושב" על לוח האם ומטפל בכל מערכת השמע של המחשב , הקלטה , השמעה , וכמובן כל זה נעשה באמצעות ממירים מדיגיטל לאנלוג שנמצאים על הכרטיס (בדר"כ).

 

מערכת הפעלה (Operating System)

זהו אמנם לא רכיב פיזי אלא תוכנה שמטרתה לקשר בין החומרה לממשק המשתמש ולהוות את ממשק המשתמש , כל פלטפורמה כזו יכולה לארח בתוכה אפליקציות (יישומים) שונים ומגוונים החל במעבד תמלילים וכלה באולפן הקלטות. מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם היום היא windows של חברת Microsoft אבל זה לא אומר שזו המערכת היחידה שקיימת לpc , ישנן מערכות מצוינות ויציבות יותר כמו UNIX או לינוקס שנדחקות הצידה משום שהן לא משווקות באותה צורה אגרסיבית כמו windows.

 

תחזוקת המחשב

המחשב יכול להיות כלי העבודה הכי טוב שקניתם אי פעם ולשרת אתכם באמינות שנים רבות , תחזוקה נכונה של המחשב היא המפתח לכך , תחזוקה לקויה (או אי תחזוקה כמו ברוב בתי האב בישראל) עלולה לגרום לכם להלבין שיער בגיל צעיר ולהעלות את לחץ הדם שלכם , ואותו כלי עבודה נפלא שרכשתם בהשקעה גדולה יהפוך להיות גרוטאה , ראו הוזהרתם…

 

פעולות תחזוקה שוטפות :

  • Defrag – איחוי הדיסק הקשיח , הסבר מפורט יבוא בשעור.
  • Scandisk – סריקת הדיסק לבדיקת שגיאות.
  • בדיקת המאווררים של המעבד , המארז ושל ספק הכוח – פעם במספר חודשים.
  • Antivirus – בעולם של היום אי אפשר בלעדיו.

 

UPS

זו לא רק חברת שליחים , הוא גם עוזר לשמור על המחשב מפגעי רשת החשמל ומזג האוויר. בשעור נסקור את פעולות התחזוקה ונדבר ונסביר את חשיבותן בפעולת מחשב תקינה , ובייחוד לעבודת אודיו.

 

צריבה

Burn baby burn… עד כמה שצריבה נשמע כתהליך פשוט , ישנם גורמים רבים שיכולים וגורמים ל"נפילות" . אם בכך שהדיסק שצרבנו לא קריא בשום מכשיר או הסיגנל המוקלט עליו מקבל שינויים ותוספות לא רצויות. בשעור נלמד איך להגיע למצב אופטימלי בצריבה ולמינימום עד אפס תקלות.

 

Troubleshootings

או איך נראה למכונה הזו שהיא סה"כ מכונה. תוך כדי עבודה עם מחשב אנחנו ניתקל בבעיות , בעיות שההדיוט ירוץ בגללן מיד לטכנאי המחשבים הקרוב לביתו.

 

תקלות שכיחות

אחרי שסקרנו את מרכיבי המחשב ולמדנו את אופן פעולתו הגיע הזמן לחלק הפחות נעים (ולסדיסטים שבינינו היותר נעים) , זמן פתרון התקלות. אנחנו לא מתיימרים להוציא כל אחד מכם מהקורס כטכנאי מחשבים מוסמך ומנוסה , אבל רוצים לתת בידיכם את הכלים לפתור בעיות בסיסיות ושכיחות בעולם הpc (ובואו לא נפתח את הויכוח מי יותר טוב mac או pc , כמות הדעות בעניין ככמות משתמשי המחשבים בעולם).

  1. הדלקת את המחשב , נשמעים מספר צפצופים ובזה נגמר העניין , המחשב לא עולה.
  2. הדלקת את המחשב , שור לא געה והמחשב לא מגיב , על המסך לא רואים כלום.
  3. הדלקת את המחשב , ספירת הזיכרון עברה בשלום ואז מתקבלת הודעה : "invalid system disk , replace the disk and press any key ".
  4. המחשב הופעל , מערכת ההפעלה נטענה , אתה מנסה להפעיל קובץ wav ולשמוע אותו דרך נגן המדייה , הכל טוב ויפה אבל לא שומעים כלום…
  5. המחשב עובד לאט מאוד ומתאמץ לבצע כל פעולה , מההארד דיסק אפשר ללמוד שהוא עובד קשה.
  6. ניסיתם לשמור קובץ או לשנות את שמו ומערכת ההפעלה לא נותנת לכם.
  7. 7. אחרי שהתקנתם תוכנה מסוימת windows מסרב לעלות.
  8. מרגע הדלקת המחשב הוא מרעיש מאוד.
  9. מסך כחול מופיע כשאתם מנסים לבצע פעולה מסוימת.
  10. ההארד דיסק משמיע קולות מוזרים גם כשאתם לא מבצעים שום פעולה.