בליבו של כל אולפן ביתי נמצא מכשיר אחד חשוב, המנקז אליו תפקידים רבים ושונים הדרושים לתפעול האולפן הביתי, והיום – גם האולפן המקצועי. כל המרכיבים השונים מהם נבנה האולפן מתחברים אליו, והוא צוואר הבקבוק המשמעותי ביותר מבחינת איכות הצליל, נוחיות העבודה והאפשרות לביצוע משימות מורכבות וחשובות באולפן. כיום קיימים אינספור דגמים וסוגים של כרטיסי קול כאלה, הנבדלים זה מזה במחיר, באיכות הצליל, באיכות הייצור ובאפשרויות שהם פותחים בפני המשתמש. במאמר זה נסקור את מאפייני כרטיס הקול האולפני, ונבין כיצד להתאים כרטיס קול לאולפן שלנו, על פי המוסיקה שאנו יוצרים, הצרכים והציפיות שלנו מן האולפן האישי.

 

מהו כרטיס קול?

Audient ID14 - Muzik

כרטיס קול הוא מכשיר המתחבר למחשב – אם ע"י הכנסתו לתוך המחשב או חיבורו באמצעות כבל אל המחשב – המוסיף למחשב המוסיקה שלנו יכולות חדשות. יכולות אלה הן: עכבה (Latency) נמוכה, איכות צליל גבוהה, כניסות ויציאות אודיו רגילות באמצעות חיבורים איכותיים, כניסות מיקרופון, יציאות לאוזניות ואף חיבורי מידי. בנוסף, לכל כרטיס קול מודרני יש מיקסר פנימי בדרגת מורכבות משתנה, המיועד לסייע בתהליך של הקלטת כלים חיים, לפשט אותו ולשפר את נוחיות ביצועו.

כעת נסקור את הקטגוריות השונות אליהן ניתן לשייך כרטיסי קול:

 

א. צורת החיבור למחשב:

1. חיבור פנימי: כרטיסים בעלי חיבור כזה מותקנים במחשבים נייחים ע"י פתיחת המחשב וחיבור הכרטיס לאחד מחריצי ההרחבה על לוח האם. במחשבים ניידים, מדובר בכרטיסים המוכנסים לחריץ מיוחד בצד המחשב, שגם הם מתחברים ישירות ללוח האם של המחשב הנייד.

2. חיבור חיצוני: כרטיסים המתחברים למחשב באמצעות כבל. כיום קיימות שולוש אפשרויות: חיבור באמצעות USB, חיבור באמצעות FireWire וחיבור Thunderbolt. ה-USB נפוץ יותר מכיוון שזהו חיבור שקיים בכל מחשב, אך ל-FireWire ו-Thunderbolt יתרונות בולטים מבחינת ביצועים.

3. משולב מערכת: מערכות המשלבות כרטיס פנימי עם קופסא חיצונית המחוברת אליו ע"י כבל, המשתמש בפרוטוקול תקשורת ייחודי למערכת.

 

ב. מספר הכניסות והיציאות וסוגן:

UAD Apollo Twin - Muzik

1. כרטיסים עם זוג כניסות ויציאות בלבד

2. כרטיסים מרובי כניסות ויציאות

3. כרטיסים בעלי חיבורי אודיו רגילים בלבד

5. כרטיסים עם כניסות למיקרופון או לגיטרה

6. כרטיסים בעלי כניסות ויציאות דיגיטליות.

 

ג. איכות הצליל של הכרטיס:

1. כרטיסים לאולפן ביתי

2. כרטיסים לאולפנים מקצועיים

3. כרטיסים עם ממירי על באיכות הגבוהה

 

כיצד בוחרים כרטיס קול שמתאים לנו?

Prism Sound Lyra 2 - Muzik

בבואנו לבחור כרטיס קול, ריבוי האפשרויות כפי שהוא משתקף בקטגוריות שלמעלה הוא מבלבל ומעורר חשש. לכן ניקח מספר דוגמאות אופייניות וננתח אותן. כעיקרון, לפני בחירת כרטיס הקול, יש להגדיר את הצרכים שלנו ואת השימושים השונים.

 

המשתמש הביתי

להגדרה זו עונה בעצם כל מי שמעוניין להקליט ולהפיק מוסיקה בביתו. גם מוסיקאים מקצועיים העובדים בבית, כפי שנהוג ונפוץ היום, נכללים בקטגוריה זו. למתשתמש כזה מספר מאפיינים: שימוש בכלים וירטואליים במחשב, הקלטה של כלי אקוסטי אמיתי אחד בכל פעם (כך מוקלטת רוב המוסיקה בעולם היום), ואיכויות משתנות של סביבת ההאזנה (אקוסטיקה ומוניטורים).

ללכרטיס קול למשתמשים ביתיים, בכל הרמות, מחובב עד מקצוען, נדרשות התכונות הבאות:

· לפחות 2 כניסות, שיכולות לשמש גם לחיבור מיקרופון וגם כלי נגינה כמו גיטרה במקביל.

· לפחות 2 יציאות לצרכי שמיעה, עם עדיפות לכרטיסים בעלי 4 יציאות המאפשרים נוחות רבה ביותר בעת הקלטת נגן או זמר.

· יציאת אוזניות, התומכת גם בשני זוגות אוזניות בו זמנית. פחות חשוב אם יש 2 יציאות לאוזניות על הכרטיס, אלא שמגבר האוזניות הפנימי יהיה חזק ואיכותי דיו להזיז שני זוגות אוזניות המחוברם ישירות או דרך מפצל.

· כניסת ויציאת MIDI: אלה חשובים בעיקר אם כבר יש לך מקלדת שברצונך לחבר, מכיוון שמקלדות חדשות מתחברות ב-USB.

· מיקסר מוניטור מובנה.

כעת מה שנותר הוא רק להחליט על איכות הצליל, וזו קשורה קשר ישיר לתקציב. חשוב לזכור שלעיתים מחיר יקר משקף דווקא ריבוי כניסות ויציאות, ולא איכות צליל, ולכן מומלץ למשתמש הביתי לרכוש כרטיס של 2 כניסות ו – 4 יציאות אך באיכות הטובה ביותר שהתקציב מאפשר לו.